Bedrijfsaansprakelijkheid bij advocaten

08-05-2017
Tags: Mr. , Roeterdink , Bedrijfsaansprakelijkheid , NWK

Advocaten kiezen er nog geregeld voor om geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) af te sluiten. Een AVB is geen verplichte verzekering, maar na een schade kunnen de financiële gevolgen aanzienlijk zijn. Wanneer u geen AVB afsluit, zult u een eventuele schadeclaim uit eigen zak moeten betalen.

Waarvoor dient een AVB?
Met een AVB beschermt u zich als zelfstandig ondernemer tegen de financiële gevolgen van wettelijke aansprakelijkheid voor schade aan derden. De AVB vergoedt materiële schade aan goederen en zaken, maar ook is letselschade aan personen gedekt. Voorwaarde is uiteraard dat deze schade is veroorzaakt door de praktijk of de mensen die hierin werkzaam zijn.

Een voorbeeld: een cliënt stoot zijn hoofd aan een laaghangend object of glijdt uit op een gladde vloer in uw bedrijfspand. Ook wanneer werknemers elkaar onderling (letsel)schade toebrengen, kunnen zij een beroep doen op de AVB.

Werkgeversaansprakelijkheid
Als werkgever krijgt u ook steeds meer verantwoordelijkheid voor een veilige werkplek voor uw werknemers. Ook uw aansprakelijkheid als werkgever is meeverzekerd op een AVB. Het gaat hier om (letsel)schade die een werknemer tijdens het werk oploopt, die is toe te rekenen aan uw kantoor/praktijk.

Verzekeren of niet?
U sluit een AVB natuurlijk in de hoop dat u hem nooit hoeft te gebruiken. Is het dan wel het geld waard om deze verzekering af te sluiten? Het verzekerde bedrag van een AVB is meestal € 1.250.000 of hoger (gemaximeerd tot 2x dit bedrag per jaar). Juist voor grote aanspraken, die u waarschijnlijk liever niet zelf betaalt, bent u ruim verzekerd. De premie van een AVB is in verhouding tot uw risico relatief laag; de jaarlijkse premie ligt gemiddeld tussen de € 70 en € 150 per jaar, exclusief 21% assurantiebelasting. Ons advies is daarom dit risico altijd te verzekeren.

Heeft u vragen?
De gespecialiseerde adviseurs van NWK vertellen u graag meer over de risico’s die u loopt bij het uitoefenen van uw vak als advocaat of notaris. U bereikt ons op telefoonnummer 033 464 13 40 of per e-mail via info@nwk.nl.


 Peter Roeterdink is cliëntadviseur schadeverzekeringen

 

 Dit artikel is verschenen in Mr. 05 2017