Wat heeft u geregeld voor uw nabestaanden?

29-12-2017

Partner of zelfstandig ondernemer worden is voor veel advocaten het hoogst haalbare doel. Het betekent echter ook dat er een einde komt aan het loondienstverband. Dit brengt de nodige veranderingen met zich mee. Zaken als pensioen, nabestaandenpensioen en arbeidsongeschiktheid dient u als zelfstandig advocaat zelf te regelen.

Misverstanden over beschikbare vermogen
Tijdens onze gesprekken met advocaten die toetreden tot een maatschap of een eigen advocatenkantoor starten merken wij dat pensioen, en vooral het nabestaandenpensioen niet hoog op de prioriteitenlijst staat. Veel zelfstandig advocaten zijn zich niet bewust van het ontbreken van een sociaal vangnet indien iemand onverwachts komt te overlijden. Ook denkt men vaak dat als de hypotheekschuld (gedeeltelijk) is afgelost, de achterblijvende partner zich financieel wel kan redden. Of dat de verkoop van de onderneming voldoende vermogen oplevert. In de praktijk zien wij echter dat dit vaak tegenvalt. Zeker in de beginfase van het ondernemerschap is er meestal onvoldoende vermogen voor de nabestaanden om de financiële gevolgen van een overlijden te dragen. Om de achterblijvende partner en kinderen niet met financiële problemen achter te laten is het goed om over dit risico na te denken.

Overlijdensrisicoverzekering biedt financiële zekerheid
Een uitstekende en relatief goedkope manier om de nabestaanden financieel goed achter te laten is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Bij overlijden voor de einddatum van de verzekering komt deze tot uitkering. Nabestaanden kunnen met het kapitaal de inkomensachteruitgang opvangen. De premies voor een dergelijke verzekering zijn de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Het kan daarom interessant zijn voor u om deze nu af te sluiten. Heeft u al een overlijdensrisicoverzekering? Dan kan een second opinion u wellicht financieel voordeel opleveren.

Advies op maat door kennis van uw beroepsgroep
Niehoff Werning & Kooij helpt advocaten graag bij hun nabestaandenvoorziening. Bent u zelfstandig advocaat? Of neemt u niet deel aan een collectieve pensioenregeling? Dan kunt u dus bij ons terecht voor advies over uw pensioen. Onze adviseurs combineren hun kennis van pensioenen met de ervaring binnen uw beroepsgroep. Met onze kennis van de markt en fiscale mogelijkheden stellen we samen met u een op maat gesneden advies op.

 

Paul Straetemans

  Dit artikel is verschenen in Mr. 12 2017